Eper

Jordbær

Június végével megkezdődik az eperszezon Norvégiában. Ezt a gyümölcsöt a norvégok méltán tartják a legfinomabb gyümölcsüknek. Nem tudok ezzel vitatkozni, de azért bővíteném még a sort a norvég almával, sárga ringlóval és kékáfonyával.

Tavasszal érkezik Európa déli részéről eper – jordbær (ejtsd: jurdbár), de amint kapható a hazai, azonnal azt keresik és veszik a norvégok. Furcsának tűnhet, hogy itt van eper, de igen. Ennek a gyümölcsnek leginkább napfényre van szüksége, ami itt, az év ezen időszakában bőven akad. Ami különleges még az eperszezonban, hogy egész augusztusig kitart az ország 2000 km-es, észak-déli kiterjedésének köszönhetően.

Leggyakrabban úgy eszik, hogy lemosás után felvágják, esetleg kicsit cukrozzák, ami által egy kevés levet is ereszt. Majd, készen kapható, vagy házilag készített vanília szószt öntenek rá, esetleg még egy kevés tejszínhabbal is gazdagítják.
Ellenállhatatlan!